Brussels Airlines schaadt vertrouwen piloten

In december 2012 gingen de werknemers van Brussels Airlines akkoord met een verregaand besparingsplan met een voelbare impact op het personeel. Dat vertrouwen werd ondertussen herhaaldelijk geschaad. Pogingen om hierover te onderhandelen liepen op niets uit. Voor de piloten is de maat vol. Normaal zou er maandagochtend 11 maart en werkonderbrekingen zijn tussen 6u en 10u.

Het belangrijkste pijnpunt is het dubbele discours dat de directie hanteert rond het deeltijds werken van de piloten. Zoals algemeen geweten zijn de piloten akkoord met een veralgemeend stelsel van deeltijds werken om de toekomst van het bedrijf én werkgelegenheid te vrijwaren.

Sinds het afsluiten van die CAO in het kader van de ‘beyond 2012-2013’-strategie laat de luchtvaartmaatschappij bepaalde vluchten ook last-minute opvangen door externe bedrijven als Flybe. en Austrian. Dit is een dure oplossing in strijd met de afspraken, waarbij overeengekomen was om een beperkt deel van de vluchten extern te laten uitvoeren. Dat valt niet te rijmen met het ‘deeltijds werken’ verhaal dat de directie aan de eigen piloten oplegt.

Er zijn tal van aanwijzingen dat de cijfers van de directie rond de nodige ‘productie’ door het personeel eenvoudigweg niet kloppen en onderschat zijn geweest. Al te vaak wordt van piloten gevraagd om uit ‘goodwill’ vluchten uit te voeren, bepaalde vluchten zijn zelfs afgelast geweest door een tekort aan personeel. Klap op de vuurpijl: personeel dat tijdskrediet of onbetaald verlof aanvraagt, ziet dit geweigerd worden.

Voor de piloten ligt de conclusie voor de hand: de arbeidsduurvermindering is te drastisch en moet worden terug geschroefd. De directie weigert echter elke inzage in hun cijfers, ondanks wekenlange onderhandelingen.

Ook andere aspecten van het dagelijks beleid zijn problematisch geworden. We denken hierbij aan de planning van de vluchten. Daarbij is er nu sprake van een onaanvaardbaar hoge transittijd tussen 2 vluchten, met alle gevolgen voor de vermoeidheid van de piloten van dien. Ook hier geen enkele inzage of transparantie vanwege de directie.

Door een moeilijk verteerbare CAO te tekenen heeft het personeel van Brussels Airlines zijn schouders onder de toekomst van de luchtvaartmaatschappij gezet. Tegenover die inzet moeten eerlijkheid, openheid én vertrouwen staan. Een afspraak kom je niet alleen, maar met twee na. De vakbonden van Brussels Airlines willen het sociaal overleg een ultieme kans geven en stellen de de werkonderbreking met één week uit.

De Liberale Vakbond is er zich van bewust dat er niet alleen problemen zijn bij de piloten, ook bij het cabin en grondpersoneel worden de CAO’s niet nageleefd.  Het vertrouwen werd ondertussen ook naar deze personeelsleden herhaaldelijk geschaad. Daarom gaan we de volgende dagen kijken hoe we deze kunnen aanpakken.

Laat wat van je horen

*