Swissport Belgium: Meer FLEXIBILITEIT = minder WERKNEMERS

Sinds de komst van Flightcare op de luchthaven van Zaventem stond het bedrijf gekend als één van de bedrijven met de grootste flexibiliteit in uurroosters, contracten, enz. Bij de overname door Swissport  werden er dan ook veel mooie beloftes gedaan.  Spijtig genoeg blijft er na enkele maanden van deze beloftes niet veel meer over.

De directie zal natuurlijk het argument gebruiken van het contractverlies van Jetairfly. Hun oplossing voor jullie werkzekerheid is MEER FLEXIBILITEIT. Nu flexibiliteit wil zeggen dat jullie met het zelfde aantal personeelsleden MEER werk verzetten, maar dat kan niet aangezien het bedrijf een belangrijke klant kwijt is. Dus is het in dit geval duidelijk met veel MINDER WERKNEMERS minder werk verwerken.  Deze visie zal op lange termijn voor nog meer ontslagen zorgen!

Welke flexibiliteit wil Swissport

  • De flexibiliteit van Flightcare
  • + Split shiften
  • De werknemers hebben ook de keuze tussen

De lengte van de shifts verlengen naar 11 uur met extra CD dagen

OF

Korte shiften met meer werkdagen

Deze extra flexibiliteit zou gecompenseerd worden door extra vergoedingen en de definitieve planning van de rollen voor een periode van 28 dagen.

Voor de Liberale Vakbond is het duidelijk.  De werknemers van Swissport zijn reeds zeer flexibel, meer kan niet meer en is onmenselijk. Wij gaan voor WERKZEKERHEID door het aanmoedigen van economische werkloosheid, tijdskrediet, betere planning , enz. Dit tot er nieuwe klanten komen bij Swissport. 

Deze solidariteit zorgt voor WERKZEKERHEID!

Laat wat van je horen

*