Swissport Belgium: Swissport investeert in personeel…nu nog de beloftes waarmaken!

Vrijdag kregen de vakbonden van Swissport Belgium via de pers te horen dat ze onverminderd verdergaan met de aanwervingen en opleidingen van nieuwe medewerkers. Eindelijk…. We vroegen er immers al maanden om!  Tot voor dit WE bleef het bij een dovemansgesprek. Met hun persbericht geven ze dan ook meteen toe dat de ontslaggolf van 2013 onnodig was, dat de stopzetting van de contracten of niet verlenging ervan een grove fout was van het management.

Een persbericht van de directie met toegevingen wat aanwervingen betreft betekent in de feiten niet dat de problemen zijn opgelost. Dit zullen we moeten vaststellen op het terrein. Als vakbonden blijven we alert toekijken, dat, wat ze beloven in de praktijk ook zal worden toegepast!

Toen in februari er nieuwe klanten arriveerden, werden de pijnpunten nog duidelijker. Personeelstekort / geen opleiding voor nieuwe medewerkers / te weinig materiaal, slecht onderhouden materiaal,( niet genoeg wagens/ radio’s voor al de ploegen enz…  Voor het personeel begon een nachtmerrie. Geen pauze meer, geplande overuren, rustdagen verschuiven, geen vakantie meer kunnen nemen, verschillende taken op het zelfde ogenblik moeten doorvoeren. Maar niet alleen voor het personeel waren er problemen, ook voor de passagiers, met dikwijls meer dan 50 vertragingen per dag.

Pas wanneer de airlines begonnen met klagen schoot de directie van Swissport Belgium wakker. Hun oplossing bestond uit  functieveranderingen  en medewerkers van  andere Swissport stations. Terwijl er betere oplossingen zijn, zoals het her aannemen van ontslagen medewerkers, dit was spijtig genoeg voor de directie niet bespreekbaar.

Ondanks hun belofte om verder aan te werven en ontslagen werknemers een nieuwe kans te geven, beslist Swissport om hun departement cleaning out te sourcen! Meer dan 300 werknemers worden hier uitgestoten, komen in een zeer onzekere situatie terecht. Er zijn absoluut geen garanties op het behoud van hun huidige loon – en arbeidsvoorwaarden, integendeel. De overnemer ISS gaf al te kennen dat zij met hun kennis en visie de productiviteit zouden kunnen verhogen door de ploegen te verkleinen! De overnemer is er nog niet maar bespaart wel al op de kap van de werknemers.

Het personeel van Swissport Belgium is moe en is het beu! Het hoogseizoen moet nog beginnen! Er was volgens de directie tot enkele dagen geleden geen probleem;  Vandaag geven ze toe dat ze tot 376 medewerkers (1/4 extra personeel) aanwerven.  Men is er wel vergeten bij te zeggen wie deze mensen zal opleiden want de trainers werden allen ontslagen de voorbije maanden!

De situatie bij Swissport Belgium is nog erger dan 1 jaar geleden. Vakbonden zullen er alles aandoen dat het sociaal overleg de komende dagen een kans blijft krijgen en hopen dat debatten niet via de media moeten gebeuren.  Alleen op die manier kunnen belangrijke dossiers zoals onder aanneming van de cleaning en het nijpende personeelstekort opgelost worden.

Laat wat van je horen

*